Tuesday, March 23, 2010

Cafeaua - cu bune si rele


Unora ne place aroma, altora efectul energizant, insa cat de sanatoasa este ea pentru organismul nostru?

Cele mai multe alimente gustoase au mai mult parti rele decat bune, majoritatea ingrasa, cresc glicemia si colesterolul, insa efectul lor nociv este strans legat de cantitatea consumata. O inghetata e bogata in antioxidanti, dar mai multe portii pe zi pot face rau, de exemplu. Si totusi, cafeaua este buna, nu doar la gust! O ceasca normala de cafea ajuta la accelerarea metabolismului, contine antioxidanti si iti alunga oboseala. Atentia si concentrarea ta cresc datorita ei, iar in ceea ce priveste prevenirea unor boli, cafeaua poate influenta in acest sens in mod pozitiv sanatatea celor cu riscul de Parkinson, calculi renali, Alzheimer sau astm.

Cu toate acestea, cafeaua are si efecte negative..cofeina poate cauza cresterea presiunii sangvine, agraveaza sindromul premenstrual, osteoporoza, sindromul colonului iritabil si migrenele (deci daca te doare capul in niciun caz nu alege o cafea!) si poate scadea rezervele de calciu din organism. Cel mai grav efect insa il are insomnia si stresul, deoarece consumand zilnic cafea, somnul de noapte poate fi afectat, asa ca dimineata avem nevoie de o alta cafea pentru a putea deschide ochii cu adevarat. Si filmul se reia!

Din pacate, cafeaua creeaza dependenta. Cofeina este un stimulent si determina corpul sa elibereze adrenalina, astfel consumatorii devin dependenti de efectul pe care aceasta il are asupra lor. Chiar si in cazul celor sanatosi, cofeina iese din sistem in doua pana la patru ore, insa e nevoie de cicluri pentru ca ea sa paraseasca definitiv organismul. Doua cesti de dimensiuni normale ar trebui sa fie limita maxima de cafea consumata intr-o zi, cu exceptia cazurilor de femei insarcinate (atunci trebuie renuntat de tot). Mai mult decat atat, cafeaua pateaza dintii..chiar daca facem noi albiri (care sensibilizeaza smaltul), acestia se curata mult mai greu si in timp nu mai putem scapa de galbenul inestetic..

Exista si alternative: in cazul in care te confrunti cu dureri musculare, migrene sau esti nervoasa, te poti trata cu...apa fierbinte. E important sa nu lasi moleseala sa te stapaneasca in lipsa cafelei, asadar fa miscare, mananca sanatos si odihneste-te in fiecare noapte cate opt ore.

Ok, cofeina este cea care face rau, dar decofeinizata? Se pare ca nu e niciun castig de sanatate in cazul acesteia, deoarece indepartarea cofeinei (esenta cafelei) presupune niste procedee chimice care implica inclusiv folosirea solventilor. Mai mult, cofeina nu se poate extrage in totalitate..iar conform unor studii, s-a constatat ca aceasta poate ridica nivelul colesterolului. Deci? Mai bine o cafea buna, cu cofeina, dar mai rar, decat o "imitatie".

No comments:

Post a Comment